„Dresajul bun se face prin joacă” - Hediger
  Dresaj prin joacă
       
Nume
  Home          
  Mail
  Hartă           antispam
  Contact           Cod: 
  www.dresajprinjoaca.ro        
  Dresaj Vreau câine! Psihologie canină Informaţii diverse        Media

        Știri         Forum
 
dresaj prin joaca
  Meniu

Home

Hartă

Dresaj

Vreau câine!

Psihologie canină

Informaţii diverse

Media

Știri

Contact

Forum

1 2 3
De ce vreau câine
Articol scris de hemu-ha


Primul lucru pe care trebuie să-l conştientizaţi e motivul pentru care vreţi un câine în viaţa dv. Mai important poate decât să aveţi un motiv obiectiv, bine gândit, este să ştiţi de ce vreţi câinele şi să vă interesaţi de celelalte lucruri pe care trebuie să le faceţi pentru a oferi câinelui ceea ce are el nevoie.

Iată câteva motive pentru care e adus un câine acasă:

 1. Vreau să salvez un câine
 2. Iubesc animalele
 3. Vreau companie
 4. Pentru sport
 5. Copilul vrea căţel
 6. Să ţină de urât unui alt câine
 7. Îmi plac puii
 1. Am văzut un adult în parc şi mi-a plăcut mult
 2. Vreau un paznic
 3. Tocmai mi-am pierdut câinele
 4. Câinii sunt la modă
 5. Rasa asta e cea mai…
 6. Vreau să-mi impresionez prietenii
 7. Pentru lupte de câini

Evident unele motive au şanse mai mari decât altele să ducă la o relaţie bună alături de câine.
Cunoaşterea nevoilor câinelui, obligaţiilor dv faţă de acesta şi a dificultăţilor pe care le puteţi întâmpina sunt cruciale şi trebuie ţinut cont de ele la fiecare punct discutat mai jos. Din acest motiv, că sunt valabile pentru toate situaţiile, nu le voi aminti la fiecare în parte. În cele ce urmează, voi încerca să descriu pe scurt aspectele specifice pe care trebuie să le aveţi în minte şi care sunt problemele care apar cel mai des în fiecare caz în parte.

1. Vreau să salvez un câine
Probabil cel mai bun motiv pentru a lua un căţel. România (şi nu numai) e plină de câini comunitari şi de câini de rasă abandonaţi din diverse motive care abia aşteaptă să fie aduşi într-o casă iubitoare.
Voi scrie mai pe larg pe seama acestui subiect în viitor.

2. Iubesc animalele
Primul aspect la care trebuie să vă gândiţi este dacă vreţi într-adevăr câine sau dacă nu aţi fi mai mulţumiţi cu un alt animal de casă care ar putea fi mai uşor de întreţinut. Interesaţi-vă ce ar presupune creşterea unei pisici, unui papagal, unor peşti, etc. faţă de creşterea unui câine şi gândiţi-vă dacă nu vi s-ar potrivi mai bine altceva.
Dacă ideea dv de animal de companie înseamnă unul care e invizibil mai mereu, vine la joacă doar când îl chemaţi, nu distruge obiecte prin casă, nu muşcă, nu sare pe oameni, etc., câinele nu e o soluţie bună.

3. Vreau companie
Legat de punctul 1, dacă cuvântul “companie” înseamnă să ne lase să-l mângâiem când avem chef de el, să se joace când vrem noi, iar în rest să fie cuminte, ar fi mai potrivit un alt animal de companie decât câinele.
Greşeala făcută frecvent apare când stăpânul se gândeşte doar la el când spune “companie”, nu şi la câine. “Companie” pentru câine înseamnă nu doar să zacă pe jos, la picioarele stăpânului, ci să ia parte efectiv la cât mai multe activităţi alături de acesta. Simplul fapt că vrem să facem ceva alături de câine nu înseamnă că ne-am ocupat de el şi că va fi mulţumit.

4. Pentru sport
Dacă e vorba de sporturi canine, faceţi o alegere foarte bună. Câinii care au o slujbă sunt cei mai fericiţi şi cauzează cele mai puţine probleme pentru că sunt ocupaţi. Aici intră sporturi ca Agility, Dog Dancing, Salvare, IPO, SCHH, etc., însă şi sporturi ca alergatul, înotul, plimbările lungi, etc. Asiguraţi-vă că aveţi posibilitatea să plătiţi astfel de cursuri (acolo unde e cazul) şi/sau să cumpăraţi materialele necesare, că aveţi parteneri alături de care să vă pregătiţi şi că aveţi teren de antrenament (după caz). Există diverse cluburi care vă pot ajuta.
Dacă e vorba de sporturi pentru dv, asiguraţi-vă că animalul poate face faţă cerinţelor, de exemplu nu-l puneţi să alerge lângă bicicleta dv pe distanţe prea mari pentru el.

5. Copilul vrea căţel
Principala problemă e că, în cele mai multe cazuri, copilul nu se va ocupa de căţel, iar sarcina va cădea în seama părinţilor. Chiar dacă la început s-ar ocupa de el, copilul creşte şi îşi schimbă priorităţile, pleacă la facultate şi nu poate lua câinele cu el, de exemplu, sau pleacă în oraş cu prietenii şi lasă câinele frustrat acasă. Până şi plimbările zilnice pot să ajungă să devină plictisitoare.
Dacă vă gândiţi să luaţi câinele pentru că vrea copilul dv asta, pregătiţi-vă să vă asumaţi personal toate îndatoririle ce decurg de aici. Nu se ajunge mereu aici, dar trebuie să vă pregătiţi pentru ce e mai rău. Dacă nu vă vedeţi în stare să faceţi asta, poate ar fi mai bine să nu luaţi căţelul momentan.

1 2 3
 
Home - Dresaj - Vreau câine! - Psihologie canină - Informaţii diverse - Media - Știri - Guestbook - Contact - Forum
by Lizzart